Test area

From Pijl en Boog
Jump to navigationJump to search

Test area

Deze pagina's zijn test pagina's bedoeld om tijdelijk een stuk voor te bereiden dat je dan nadien kan copy pasten naar het eigenlijke artikel. Op die manier vermijd je toestanden dat users tegelijk dezelfde pagina's editeren.

Test area Niels

Test area Bart

Test area Vincent

Test area Jan DV

Test area Luc

Wat indien je een linkse veer kleeft in een rechtse orientatie (of omgekeerd).

 • Het effect dat je krijgt wanneer je een linkse veer (i.e. een veer die spontaan naar link krult) probeert te forceren om in een rechtse orientatie te staan is dat de tip, zeker bij gebruik van Bohning Fletching tape, terug naar links ombuigt.
Effect1 DSC 5062.jpg
 • Ook is zo'n linkse veer erg weerspannig wanneer je die in een rechtse klem plaatst waar ook een torsie in zit. Wanneer je dan een linkse veer zo aanbrengt zal die aan te tip naar links buigen, tenzij je ze met lijm vast zet en vast houdt in de klem tot de lijm droog is.
 • Als oplossing kan je dan best zo'n veer recht plakken (zonder torsie) en de tip naar links plaatsen voor een linkse schutter of naar rechts voor een rechtse schutter.
 • Dit effect kan ook komen omdat de veer op een erg gladde vernislaag gekleefd is met fletching tape. Het gebruik van lijm en/of het ruw opschuren van de ondergrond voor het aanbrengen van de tape/veren kan dit probleem ook mee helpen voorkomen omdat de tape een betere grip heeft en het "tegenwringen" van de veer zo beter gecompenseerd wordt.
Effect2 DSC 5059.jpg
Effect3 DSC 5061.jpg


Invloed van de orientatie van de pluimen op de pijl

 • Door de veren iets schuim of getorst op de schacht te plaatsen, zal je de pijl een snellere rotatie krijgen. Deze rotatie zal, analoog als bij een kogel, de pijl beter in zijn baan houden. Door de grotere wrijving in de lucht van de gedraaide of getorste veren zal de pijl hierdoor aan snelheid verliezen. Belangrijk is dat een rechtse schutter ervoor zorgt dat zijn pijlen naar rechts draaien in de vlucht (van achter gezien; met de klok mee), en een linkse schutter dat zijn pijlen naar links draaien. Dit is aangegeven op de tekening hieronder. De tekening is van de hand van Marie Claire Van Stevens. Bovenaan de nok; de streep stelt de orientatie van de veer voor. R: Rechts, N: Neutraal, L: Links.
LR Veren Marie Claire Van Stevens.jpg

Initiatie ( nog in opbouw )

Ballistische proef

De opzet is om het penetrerend vermogen van een pijl te testen, en dit voor een trainingsboog, jachtboog (met broadhead), compound boog en kruisboog. Als referentie zal de inslag van een loodjesgeweer bekeken worden. Als doel wordt een ballistische gel gebruikt, ongeveer het formaat van een menselijke torso, bv de inhoud van een emmer (10-15 liter) De projectielen worden in de volgende volgorde afgeschoten op de ballistische gel. Nadien wordt de impact gemeten aan de hand van de penetratie diepte.

 1. loodjesgeweer
 2. pijl uit trainingsboog: 25#
 3. target pijl uit jachtboog (45#)
 4. broadhead pijl uit jachtboog (45#)
 5. pijl uit compound boog
 6. bolt uit kruisboog
 7. breng een laagje olie aan op de pijl en vergelijk..

Om de penetratiediepte te kunnen correleren met gewicht en snelheid van de pijl wordt een snelheidsmeter voor de ballistische gel geplaatst.

Ballistische gel

Voor de bereiding van ballistische gel (Ballistic gelatin) (Myth Busters recept) heb je nodig:

 • Gelatine poeder (250 bloom) (Bloom test)
 • water 10 delen water voor 1 deel gelatine poeder. (w/w)
 • kaneelolie (tegen luchtbellen/schuim)
 • propionzuur (bewaarmiddel: E280) Propionic acid chemical structure.png
 • Breng het water op 40°C en meng er langzaam het poeder door... zorg ervoor dat je geen luchtbellen inbrengt. Omdat het goed opmengen belangrijk is, is het aan te raden om dit met een electische boormachine (op laag toerental) te doen, gebruik makend van een verfmeng stang. Meng gedurende 20 minuten. Wanneer je het met de hand doet, kan je het best ook 20 minuten doen...
 • Laat het mengsel gedurende een 10-tal minuten in "au-bain marie" staan en vergewis je ervan dat alle deeltjes opgelost zijn...
 • Als alternatief kan je het ook in twee stappen doen: eerst de gelatine oplossen (lang mengen, ecce supra), overnacht in de ijskast laten staan en de dag nadien langzaam laten smelten in au-bain marie of op een laag vuurtje.
 • Voeg een paar druppels kaneelolie toe; ongeveer 1 druppel per liter water. Kaneelpoeder zou ook werken.
 • Voeg het propionzuur toe (1 ml per liter water). Dit is enkel nodig indien je de ballistic gel langere tijd wil bewaren
 • Laat het mengsel niet boven de 40°C komen.
 • Behandel de binnenkant van een emmer/kop/recipient waarin je de ballistic gel wil gieten met ofwel bak-spray (tegen aankleven) of breng een dun laagje olie aan op de wanden.
 • Giet het warme gelatine mengsel in het recipient en plaats het geheel in de ijskast (of koude garage) en laat het overnacht opstijven. Na 36 uur is het klaar (koude garage). Je kan je recipient ook inpakken in ijsblokken voor een sneller resultaat.