Pijlen balanceren en controleren op rechtheid

From Pijl en Boog
Jump to navigationJump to search

Pijlen balanceren en controleren op hun rechtheid

 • Een pijl dient perfect rond zijn lengte-as gebalanceerd te zijn opdat die een goede vlucht zou kennen. Omdat een object dat rond zijn lengte-as roteert stabieler zijn koers houdt, zoals bij een kogel, worden de veren/vanes van een pijl in offset of helical gezet om zo de pijl rond zijn lengteas te laten roteren. Deze rotatie begint van zodra de pijl de pees verlaten heeft. Het is daarom erg belangrijk dat de pijl dan ook rond zijn lengteas gebalanceerd is en dat de punt perfect centraal staat. Zeker voor boogjacht waar pijlen met jachtpunten voorzien worden is het essentieel dat er een perfecte broadhead alignment is. Indien de pijl niet goed gebalanceerd is rond zijn lengte-as, zal de pijl meer weerstand ondervinden op zijn traject en zal dit traject minder accuraat zijn. Er zijn een aantal methoden om te testen welke pijlen goed gebalanceerd zijn.
  • Spinnen in je handpalm
   • Het vraagt een beetje oefening maar de techniek is heel gevoelig om niet of slecht gebalanceerde pijlen uit een set pijlen uit te vissen. Het spreekt voor zich dat je dit enkel kan doen met een fieldpoint en niet met een jachtpunt. Zet de punt van de pijl tussen of op de eeltige kussentjes van je middenvinger en ringvinger van je linker hand en met je rechterhand geef je de schacht een 'spin' en laat die vrij op je hand ronddraaien. Je zal voelen dat een perfect gebalanceerde pijl niet trilt tijdens het roteren. Bij een pijl die niet goed gebalanceerd is zal je voelen dat die trilt tijdens de rotatie. In het merendeel van de gevallen is dit omdat de punt/insert niet goed in de pijl ingebracht is, omdat de schacht niet recht is of omdat de schacht niet recht afgesneden is.
  • De pijl laten draaien op de nagels van je duim en wijsvinger
   • Breng de nagels van duim en wijsvinger van je linkerhand tegen elkaar en leg de pijl met zijn zwaartepunt (=FOC) op je nagels. Spin de pijl met je rechterhand en laat die vrij roteren op je vingernagels. Je zal zien, wanneer de pijl niet perfect recht is zal die springen, wanneer die goed recht is, spint de pijl mooi op je vingernagels. Dit vraagt een beetje oefening om goed te kunnen en probeer het eerst met een pijl waarvan je weet dat die perfect recht is.
  • Gebruik een pijlentester / arrow shaft inspector
   • Een pijlentester is een toestel waarop je de pijl vrij kan laten roteren. Het bestaat meestal uit vrij roterende ringetjes waarop de pijl rust. Door de pijl snel rond zijn lengteas te laten roteren zie je en hoor je welke pijl perfect gebalanceerd is en welke pijl niet.
 • Dit laat toe om uit een set pijlen de beste pijlen te selecteren voor wedstrijden of om controleren welke pijlen met jachtpunten op het best gebalanceerd zijn.
 • Voorbeeld van een arrow tester: Onderstaande pijlentester heb ik bij wijze van test op AliExpress besteld en ik denk dat ik geluk heb want die werkt erg goed.
 • Onderstaande video's laten het verschil zien tussen een niet goed gebalanceerde pijl (de eerste pijl in de filmpjes) en een perfect gebalanceerde pijl (de tweede pijl in de filmpjes).
 • Vooral wanneer er een broadhead/jachtpunt op de pijl aanwezig is, dient de alignering perfect te zijn en dient die voor elk gebruik gecontroleerd te worden. De eisen waaraan een pijl dient te voldoen voor jacht liggen hoger dan voor 3D/Doelschieten omdat de broadhead/jachtpunt een groter oppervlakte heeft en lichte afwijkingen uitvergroot worden in het traject.