Houten pijlen herstellen

From Pijl en Boog
Revision as of 13:55, 26 December 2012 by Luc (talk | contribs) (Created page with '= Houten pijlen herstellen = Het is relatief veel werk om een goede houten pijl te maken en die durven dan op wedstrijden of trainingen wel eens breken. Gelukkig leent het houten…')
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigationJump to search

Houten pijlen herstellen

Het is relatief veel werk om een goede houten pijl te maken en die durven dan op wedstrijden of trainingen wel eens breken. Gelukkig leent het houten materiaal van de schacht zich er goed toe om hersteld te worden. Een houten pijl kan nog hersteld worden indien de breuk niet in het centrale deel van de schacht is... bv. vooraan, kort achter de punt. Wanneer de pijl in het centrale deel breekt is het niet aan te raden om die nog te herstellen omdat op dit deel grote buigkrachten komen tijdens het afschieten van de pijl. En we nemen niet graag het risico dat de pijl breekt bij het afvuren, dit kan namelijk ernstige verwondingen veroorzaken.

Algemene beschouwingen

  • Gebruik steeds hout van dezelde spine en diameter als de schacht.
  • Ceder hout laat zich beter bewerken dan bv spar.
  • Verzamel stukje schacht (bv van bij het inkorten van de pijlen), je kan dit nadien nog gebruiken om schachten te herstellen.

Methode met multispleisser

Een Multispleisser is een gereedschap waarbij je de schacht sterk gaat afschuinen... Op die manier bekom je een erg groot oppervlak waar je de lijm op kan aanbrengen.

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Stap 4

Stap 5

Stap 6

Methode met de Arrow-fix tool

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Stap 4

Stap 5

Stap 6