Houten pijlen herstellen

From Pijl en Boog
Jump to navigationJump to search

Houten pijlen herstellen

Het is relatief veel werk om goede houten pijlen te maken en die durven dan op wedstrijden of trainingen wel eens breken. Gelukkig leent het houten materiaal van de schacht zich er goed toe om hersteld te worden.

DSC 5592.jpg
DSC 5593.jpg

Een houten pijl kan nog hersteld worden indien de breuk niet in het centrale deel van de schacht is... bv. vooraan, kort achter de punt of achteraan. Wanneer de pijl in het centrale deel breekt is het niet aan te raden om die nog te herstellen omdat op dit deel grote buigkrachten komen tijdens het afschieten van de pijl. En we nemen niet graag het risico dat de pijl breekt bij het afvuren, dit kan namelijk ernstige verwondingen veroorzaken.


Algemene beschouwingen

 • Gebruik steeds hout van dezelfde spine en diameter als de schacht. De diameter is van cruciaal belang, spine minder, zeker ver vooraan, hoe langer het reparatiestuk wordt hoe belangrijker de spine wordt.Niet zozeer omwille van het buigingsverschil, maar omwille van het soortelijk gewicht van het reparatiestuk. Door een lager of hoger gewicht kan de FOC van onze pijl gewijzigd worden met eventueel een andere pijlvlucht.
 • Ceder hout laat zich beter bewerken dan bijvoorbeeld spar en den. Deze laatsen zijn voor de Arrow-fix te vezelig maar zijn wel bruikbaar voor de Multisplicer.
 • Verzamel stukjes schacht (bv van bij het inkorten van de pijlen), je kan dit nadien nog gebruiken om schachten te herstellen.
 • Houten pijlen herstellen vraagt wat oefening en ervaring, wanneer je het in groep doet in de club is het een heel leerzame en leuke avond.
Pijlen herstellen bij FCM is gezellig.jpg

Methode met multisplicer

Wat heb je nodig:

 • een te herstellen schacht
 • een stukje hout van dezelfde diameter en spine( indien mogelijk, voor korte reparatiestukjes niet zo belangrijk)
 • een multisplicer

Een Multisplicer is een gereedschap waarbij je beide delen van de te herstellen schacht sterk gaat afschuinen om zo een splice te vormen.

DSC 5594.jpg

Met de multisplicer maak je een erg groot oppervlak waar je de lijm op kan aanbrengen.

Stap 1: open multisplicer

DSC 5595.jpg

Stap 2: schacht in multisplicer leggen en goed vast vijzen

DSC 5597.jpg
DSC 5599.jpg

Stap 3: afschuinen van de schacht en herstelhout

Dat kan je doen met ofwel een scherpe beitel of een goed scherp mes. Het materiaal dient echt scherp te zijn, vrij van bramen en stevig te zijn. Door middel van een vaste hand kan je nu de schacht afschuinen tot een mooi egaal oppervlak. Snij niet teveel ineens weg en werk stelselmatig tot je een mooi glad oppervlak bekomt. Bereidt beide delen die je aaneen wil zetten voor door ze perfect af te schuinen... hou rekening met de orientatie van de nerven.. ideaal liggen die in dezelfde richting in de afgewerkte pijl.

DSC 5604.jpg
DSC 5605.jpg

Stap 4: aaneenzetten van beide delen

Pas beide delen zorgvuldig over elkaar (nog zonder lijm) en kijk of beide delen goed op elkaar aansluiten..

DSC 5611.jpg
DSC 5613.jpg

Breng vervolgens een dunne laag lijm aan en klem het herstelde deel vast in het midden van de splicer en laat het geheel zo drogen.Leg de bovenste splice een ietsje hoger: bij het aanvijzen glijdt hij dan zeker op zijn plaats.

DSC 5608.jpg

Stap 5: klaar voor gebruik

Na het drogen is de schacht terug klaar voor gebruik en kan die op lengte gezaagd en van een punt voorzien worden. Er dient een erg groot oppervlak afgeschuind te worden, dit om het oppervlak waarop de lijm kan aanhechten zo groot mogelijk te maken. Er komen namelijk erg grote krachten op dit oppervlak te staan, dus naast een goede sterke en waterresistente houtlijm is een groot oppervlak ook nodig om voldoende stevigheid aan de splice te geven.

Methode met de Arrow-fix tool

De Arrow-fix tool (Arrow-fix website) heeft het voordeel ten opzichte van de multisplicer dat de aanpassing conisch gedaan wordt en zo komen er veel minder krachten op het herstelde deel.


De arrow-fix tool

Stap 1: voorbereiding

De arrow-fix tool wordt bevestigd in een boormachine dat door middel van een klem aan een stevige tafel bevestigd wordt. De arrow-fix tool wordt stevig in het boormachine vastgezet.

Arrow-fix-boormachine.jpgArrow-fix-tool1.jpgArrow-fix-tool2.jpg

Zorg er voor dat beide delen van de schacht mooi recht (hoek van 90°!) afgezaagd zijn en dat de randen vrij van braampjes zijn. Schuur de uiteinden van beide delen lichtjes af zodat de braampjes weg zijn, maar niet verder.

Arrow-fix-tool-braampjes-afschuren.jpg

Stap 2: Maken van het conische gat

Zet het boormachine aan en laat het op een relatief trage stand (voor zacht hout) draaien. Met ervaring leer je hoe snel je de boor manueel kan laat draaien. Maak het conische gat liefst in het reparatiestuk (voorste deel van de pijl), dan schuift bij de impact het doel over de rand van de verbinding en niet ertegen. Gebruik niet te korte stukjes want dan wordt het fixeren met de vingers moeilijk.

Breng de schacht gelijkmatig in de arrow-fix tool en blaas tijdens het werken telkens de schilfers weg. Niet overmatig drukken.

Arrow-fix-tool-bewerken.jpg
Arrow-fix-tool-conisch-gat-boren.jpg

Het resultaat is een mooi egaal en perfect conisch gat in het reparatiehout. Men moet zover boren dat de rand van het gat flinterdun is, alleen dan is de verbinding zonder rand of gleufje. Oefening baart kunst.

Arrow-fix-tool-conisch-gat.jpg

Stap 3: Maken van een conische punt

De arrow-fix tool is voorzien van een slijper waarmee je een conische punt aan het ander deel van de te herstellen schacht kan maken.

Arrow-fix-tool-conische-punt.jpg

Deze conische punt past perfect in het conisch gat dat we voorheen gemaakt hebben.

Arrow-fix-tool-conische-punt-past-perfect.jpg

Stap 4: lijm aanbrengen en laten drogen

 • Bij de arrowfix-tool wordt ook een zeer goede 2-componentenlijm voorzien. Meng deze lijm in gelijke hoeveelheden en breng die aan op de conische punt, ook vooraan.
 • Breng beide delen met een draaiende beweging in elkaar zodat de lijm goed gelijkmatig verdeeld wordt.
 • Zorg dat de orientatie van de nerven juist is.
 • Klem de herstelde pijl vast op een perfect recht oppervlak. Dit kan je doen met 2 elastiekjes gebruikmakend van de arrow-fix tool indien je geen andere pijlen te maken hebt. Als alternatief klem je de schacht vast in een ondiepe en rechte "V" gevormd door 2 houten plankjes in een perfect hoek van 90° aan elkaar te bevestigen of gebruik een ondiep aluminium v-profiel om de pijl aan vast te maken tijdens het drogen.

Stap 5: de pijl is klaar voor gebruik

De pijl is na het drogen en licht opschuren indien nodig, klaar voor gebruik.

Arrow-fix-tool-completed.jpg

Enkele nabeschouwingen:

De resultaten zijn voor de beiden zeer goed. Misschien een licht voordeel voor de Arrow-fix. De stevigheid van de reparatie is in beide gevallen afhankelijk van de soort lijm! Met de Arrow-fix krijgen we lawaai en irritant fijn stof.(huiselijke sfeer) Met de Arrow-fix kunnen we met kortere reparatiestukjes werken en na enige ervaring werkt de Arrow-fix wel vlotter dan de splicer. Schrijf de splicer echter niet af!