Houten pijlen herstellen: Difference between revisions

From Pijl en Boog
Jump to navigationJump to search
Line 44: Line 44:


Na het drogen is de schacht terug klaar voor gebruikt en kan die op lengte gezaagd worden en van een punt voorzien worden.
Na het drogen is de schacht terug klaar voor gebruikt en kan die op lengte gezaagd worden en van een punt voorzien worden.
Deze methode geeft goede resultaten maar is niet erg snel om uit te voeren. Er dient ook een erg groot oppervlak afgeschuind te worden, dit om het oppervlak waarop de lijm kan aanhechten zo groot mogelijk te maken. Er komen namelijk erg grote krachten op die oppervlak te staan, dus naast een goede sterke en waterressistente houtlijm en een groot oppervlak ook nodig.


== Methode met de Arrow-fix tool ==
== Methode met de Arrow-fix tool ==

Revision as of 14:21, 26 December 2012

Houten pijlen herstellen

Het is relatief veel werk om een goede houten pijl te maken en die durven dan op wedstrijden of trainingen wel eens breken. Gelukkig leent het houten materiaal van de schacht zich er goed toe om hersteld te worden.

Een houten pijl kan nog hersteld worden indien de breuk niet in het centrale deel van de schacht is... bv. vooraan, kort achter de punt. Wanneer de pijl in het centrale deel breekt is het niet aan te raden om die nog te herstellen omdat op dit deel grote buigkrachten komen tijdens het afschieten van de pijl. En we nemen niet graag het risico dat de pijl breekt bij het afvuren, dit kan namelijk ernstige verwondingen veroorzaken.


Algemene beschouwingen

  • Gebruik steeds hout van dezelde spine en diameter als de schacht.
  • Ceder hout laat zich beter bewerken dan bv spar.
  • Verzamel stukje schacht (bv van bij het inkorten van de pijlen), je kan dit nadien nog gebruiken om schachten te herstellen.

Methode met multispleisser

Een Multispleisser is een gereedschap waarbij je de schacht sterk gaat afschuinen...

Met de multispleisser maak je een erg groot oppervlak waar je de lijm op kan aanbrengen.

Stap 1: open multispleisser

Stap 2: schacht in multispleiser leggen en goed vast vijzen

Stap 3: afschuinen van de schacht en herstelhout

Dat kan je doen met ofwel een scherpe beitel of een goed scherp mes. Het materiaal dient echt scherp te zijn, vrij van bramen en stevig te zijn. Door middel van een vaste hand kan je nu de schacht afschuinen tot een mooi egaal oppervlak. Snij niet teveel ineens weg en werk stelselmatig tot je een mooi glad oppervlak bekomt. Bereidt beide delen die je aaneen wil zetten voor door ze perfect af te schuinen... hou rekening met de orientatie van de nerven.. ideaal liggen die in dezelfde richting in de afgewerkte pijl.

Stap 4: aaneenzetten van beide delen

Pas beide delen zorgvuldig over elkaar (nog zonder lijm) en kijk of beide delen goed op elkaar aansluiten..

Breng vervolgens een dunne laag lijm aan en klem het herstelde deel vast in het midden van de spleisser en laat het geheel zo drogen.

Stap 5: klaar voor gebruikt

Na het drogen is de schacht terug klaar voor gebruikt en kan die op lengte gezaagd worden en van een punt voorzien worden. Deze methode geeft goede resultaten maar is niet erg snel om uit te voeren. Er dient ook een erg groot oppervlak afgeschuind te worden, dit om het oppervlak waarop de lijm kan aanhechten zo groot mogelijk te maken. Er komen namelijk erg grote krachten op die oppervlak te staan, dus naast een goede sterke en waterressistente houtlijm en een groot oppervlak ook nodig.

Methode met de Arrow-fix tool

Stap 1

Stap 2

Stap 3

Stap 4

Stap 5

Stap 6