Instinctief schieten

From Pijl en Boog
Jump to navigationJump to search

Instinctief Schieten

Wat is instinctief schieten

Instinctief schieten wordt soms "schieten zonder te mikken" genoemd. Wat hiermee bedoeld wordt is dat je niet gaan uitmeten en berekenen hoe je moet schieten, maar dat je lichaam, door het herhaaldelijk en veel schieten, geleerd heeft welke houding je moet aannemen om raak te schieten.

Dit is waarschijnlijk ook de 1ste vorm, en dus de oudste manier van schieten. Mikken is alleen goed voor een stilstaan doel. Maar in de jacht en oorlogvoering had men weinig stilstaande doelen. Daardoor schoot men instinctief, snel aantrekken en lossen... Een longbower had ook geen tijd voor te mikken. Tegen de tijd dat hij mooi gemikt had kon de ridder te paard al voor hem staan met pijnlijke gevolgen.

Aan beginnens wordt soms eerst gap-shooting aangeleerd voordat ze kunnen over gaan naar instinctief schieten.. Hierbij is het belangrijk dat, alhoewel ze een 'tweede oog' in het perifere zicht op de pijlpunt hebben, ze zich toch op het doel moeten concentreren wanneer ze schieten.. na dit herhaaldelijk gedaan te hebben zal de noodzaak om eerst de punt van de pijl op een referentiepunt te plaatsen verdwijnen omdat je lichaam al weet hoe het moet staan. Eerst gap-shooten is niet nodig om instinctief te leren schieten...voor kinderen wordt het aangeraden omdat zo sneller betere resultaten bereikt worden.. echter, het doel om echt instinctief te schieten moet steeds voor ogen gehouden worden.

Een langzamere maar zeer goede manier is vanaf het begin enkel op het doel te focussen en zo te leren wat de goede houding is... het voordeel is dat je dan niet het gap-shooten moet afleren. Dit alles gaat er wel van uit dat je houding en techniek al op punt staat en dat je boog en pijlen goed getuned en op elkaar afgesteld zijn. Want ook voor instinctief schieten gaat de regel op dat je eerst en vooral op je houding en techniek moet letten, m.a.w. hoe dat je schiet en pas als die goed is wat waarop dat je schiet. Dit is misschien wat extreem gesteld maar goede aandacht in het begin is erg belangrijk zodat je vanaf dag een goed leert schieten. Een slechte gewoonte afleren is veel moeilijker.

Vraag dus aan je trainer en collega's om je houding goed in 't oog te houden. Voor een spiegel staan of jezelf (laten) filmen of fotograferen kan heel verhelderend zijn.

Leerproces

Het leerproces omvat eigenlijk het trainen van je (motor-)neuronen in je lichaam en hersenen. Je lichaam (gewrichten, evenwichtsorgaan, spierspanning ==> hersenen) registreren je houding, de kracht in je spieren, je evenwicht, de druk op je gewrichten en de coördinatie tussen al deze elementen.. Je lichaam leert ook van je boog en van je pijl...door hem aan te spannen herkent je lichaam de kracht in de arm, de impact bij release, je houding enz.. Wanneer je dan raak schiet krijg je een positieve feedback en zullen je hersenen dit onthouden en je de volgende keer vertellen wanneer je goed staat. Dit laatste is een heel speciale ervaring die instinctief schutters onafhankelijk met elkaar delen: Je weet gewoon op het moment dat je de pijl lost of die goed zal zijn of niet.

Verwacht niet dat je vanaf de eerste keer steeds in de roos zal schieten.. een leerproces is zowel leren wat je moet doen, als leren wat je niet moet doen... Let in het begin voornamelijk op je houding en een correcte techniek. Waar de pijlen terechtkomen is minder belangrijk.. je techniek moet echt eerst goed zijn. Zorg ook dat je boog en pijlen goed op elkaar zijn afgesteld want: Junk In, Junk Out.

Bouw steeds rustig je houding op.. neem je tijd en ga stap voor stap de verschillende onderdelen die je schot voorbereiden af.

  • Voeten op schouderbreedte, haaks op de richting van je doel
  • Neem je boog in je booghand. Hou met je hand de boog steeds op dezelfde manier vast. Hierbij is het belangrijk dat je leert dat de pees je boogarm niet mag raken. Dus bouw dit in je houding in.
  • Plaats je pijl en span je boog in een vloeiende beweging aan, terwijl je je doel reeds voor ogen houdt.
  • Trek aan en anker. Dit ankeren is erg belangrijk en zorgt voor een constante treklengte en dus voor een constante kracht waarmee de pijl afgevuurd wordt..
    • Trek met alle drie de vingers tegelijk.. Zorg dat je geen "lazy finger" hebt..verdeel de kracht evenredig over je drie vingers.. je zal voelen dat je dan ook meer kracht moet zetten. De middelvinger is je sterkste vinger en het is dus verleidelijk om die dan ook het meeste werk te laten doen. Let er dus vooral goed op dat je vingers alle drie mee aan de pees trekken.
  • Wijs met je booghand naar je doel.
  • Leg je hoofd iets schuin over je pijl en kijk met beide ogen open naar je doel. Zorg er voor dat de pupil van je dominante oog recht boven de pijl komt.
  • Wanneer je "weet" dat je goed staat, schiet je de pijl af.
    • In dit opzicht is de "release" erg belangrijk... dit hoort in een vloeiende beweging naar achteren te gebeuren zodat er geen kracht verloren gaat tijdens de release. Hou met je rugspieren de spanning op je hand zodat wanneer je lost je hand langs je gezicht streelt en iets naar achter gaat..
  • Hou je boog en lichaam in dezelfde houding totdat je pijl in het doel zit (=narichten). Door te snel te willen kijken verstoor je het traject van de pijl wanneer deze al vertrokken is maar nog net op je boog zit. Volg je pijl in z'n traject. Beoordeel ook de vlucht van je pijl. Die moet in een vlotte beweging naar zijn doel gaan.

Zorg voor een snelle feedback over het resultaat... Dit is belangrijk in een leerproces. Beoordeel elk schot onmiddelijk... wees streng voor jezelf en prijs je ook wanneer je het goed doet. Verleg telkens je grenzen zodat de uitdaging steeds opnieuw voor een nieuwe fase in het leerproces zorgt.

Omdat instinctief schieten net vraagt dat je niet analytisch nadenkt om een schot te plaatsen is het belangrijk dat je je geest in een speelse toestand brengt. Spelen is eigenlijk leren. Door te spelen leer je sneller en beter.