Instinctief schieten

From Pijl en Boog
Revision as of 13:11, 2 January 2018 by Luc (talk | contribs) (Wat is instinctief schieten)
Jump to: navigation, search

Instinctief Schieten

Wat is instinctief schieten

Instinctief schieten is het schieten waarbij je vertrouwt op je lichaam en geest. In tegenstelling tot vizierschutters, gap-shooting, string- of face-walking is bij instinctief schieten het niet nodig om de exacte afstand tot een doel te kennen. Je lichaam dat in de loop van de evolutie zich heeft leren handhaven in een 3-Dimensionale wereld, voelt van nature een ruimtelijke omgeving aan. Door het herhaaldelijk schieten leert je lichaam en geest welke houding je moet aannemen om raak te schieten. Dit is waarschijnlijk ook de 1ste vorm, en dus de oudste manier van schieten. Mikken is eigenlijk alleen maar goed voor een stilstaand doel.

Het instinctief boogschieten is ook een heel leuke en bevredigende manier van boogschieten net omdat het zo natuurlijk aanvoelt..

Om goed instinctief te kunnen schieten is het belangrijk dat je vanaf het begin een goede methode en houding wordt aangeleerd. Telkens wanneer je goed schiet zal je lichaam bijleren.. Je lichaam leert enkel van de goede pijlen... Klasseer pijlen in je geest volgens: raak (!!), te hoog, te laag, teveel links, teveel rechts... steeds een positieve formulering..

Laat je begeleiden om je schiettechniek de eerste weken op punt te stellen... start met een goede houding, goede techniek, goed afgesteld materiaal. Zorg ervoor dat je pijllengte en treklengte vanaf het begin juist zijn. Dit is erg belangrijk omdat, indien dit niet juist is, je lichaam foute visuele input krijgt en dus fouten aanleert.

Schiet met beide ogen open en focus op je doel wanneer je schiet... volg de pijl in de vlucht tot die op het doel zit..

Je "muscle memory", spiertonus, druk op je gewrichten, evenwichtsorgaan, oog/hand coördinatie, ruimtelijk beeld enz. geven je feedback en informatie waardoor je lichaam stap voor stap leert wat de optimale houding is. Het geheel van het ruimtelijk beeld dat je ogen naar je hersenen sturen is een belangrijk deel van de input die je hersenen ontvangen in het leerproces. Je ziet je doel scherp, maar zelfs indien de andere zaken in je gezichtsveld wazig zijn, gebruiken je hersenen die input. Vandaar dat het belangrijk is om vanaf het begin de juiste treklengte/pijllengte te bepalen en die nadien, indien mogelijk, niet meer te veranderen.

Instinctieve schutters vertellen allemaal dat je voor het lossen reeds voelt of de pijl raak zal zijn of niet... dit is een heel aangenaam gevoel...waarschijnlijk scheidt je lichaam endorfines af op dit moment om aan je lichaam aan te geven dat alles goed staat.

Leerproces

Het leerproces omvat eigenlijk het trainen van je (motor-)neuronen in je lichaam en hersenen. Je lichaam (gewrichten, evenwichtsorgaan, spierspanning ==> hersenen) registreren je houding, de kracht in je spieren, je evenwicht, de druk op je gewrichten en de coördinatie tussen al deze elementen.. Je lichaam leert ook van je boog en van je pijl...door hem aan te spannen herkent je lichaam de kracht in de arm, de impact bij release, je houding enz.. Wanneer je dan raak schiet krijg je een positieve feedback en zullen je hersenen dit onthouden en je de volgende keer vertellen wanneer je goed staat. Dit laatste is een heel speciale ervaring die instinctief schutters onafhankelijk met elkaar delen: Je weet gewoon op het moment dat je de pijl lost of die goed zal zijn of niet.

Verwacht niet dat je vanaf de eerste keer steeds in de roos zal schieten.. een leerproces is zowel leren wat je moet doen, als leren wat je niet moet doen... Let in het begin voornamelijk op je houding en een correcte techniek. Waar de pijlen terechtkomen is minder belangrijk.. je techniek moet echt eerst goed zijn. Zorg ook dat je boog en pijlen goed op elkaar zijn afgesteld want: Junk In, Junk Out.

Probeer klassieke doelen (blazoenen) te vermijden.. Schiet op 3-Dimensinale objecten.... dat is veel natuurlijker voor je hersenen en het is dan ook veel gemakkelijker voor je hersenen om de afstand onderbewust in te schatten. Gebruik alles wat maar veilig (en toegelaten) is om op te schieten, zolang het maar een 3-Dimensionaal object is.. een doos, een papieren bekertje, een ping-pong bal.. keuze genoeg.

Schiet van zodra je weet dat je het doel kan raken afwisselend verschillende afstanden. Wissel die regelmatig en zorg ervoor dat je niet steeds dezelfde afstand neemt. Een "wandelingetje maken" is een goed process om dit aan te leren. Begin op 6 meter van het doel en ga telkens 1 of 2 meter achteruit per pijl die je schiet. Dit is goed voor zowel beginnende schutters als meer ervaren schutters.

Ook bij instinctief schieten met traditionele bogen is het belangrijk om de technieken en opgebouwde kennis van het recurveschieten te leren en toe te passen. Een goede houding, een goede techniek en een goede los zullen je absoluut ten goede komen. Focus in het begin heel erg op je techniek en begin met een relatief lichte boog zodat je die 100% meester bent en geen compensaties gaat doet in je techniek omdat de boog te zwaar is.

Beoordeel ook de vlucht van je pijl. Die moet in een vlotte beweging naar zijn doel gaan. Zorg voor een snelle feedback over het resultaat... Dit is belangrijk in een leerproces. Beoordeel elk schot onmiddellijk... wees streng voor jezelf en prijs je ook wanneer je het goed doet. Verleg telkens je grenzen zodat de uitdaging steeds opnieuw voor een nieuwe fase in het leerproces zorgt. Omdat instinctief schieten net vraagt dat je niet analytisch nadenkt om een schot te plaatsen is het belangrijk dat je je geest in een speelse toestand brengt. Spelen is eigenlijk leren. Door te spelen leer je sneller en beter.