Hoe een afgebroken pijl gemakkelijk uit een doel halen

From Pijl en Boog
Revision as of 08:38, 11 January 2024 by Luc (talk | contribs) (Created page with "= Hoe een afgebroken pijl gemakkelijk uit een doel halen = Soms gebeurt het, wanneer bv een doel niet goed vast staat, dat het naar voor valt en dat de pijlen afbreken. Da...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigationJump to search

Hoe een afgebroken pijl gemakkelijk uit een doel halen

Soms gebeurt het, wanneer bv een doel niet goed vast staat, dat het naar voor valt en dat de pijlen afbreken. Dat is erg zonde wanneer dat gebeurt, niet alleen voor de pijlen maar ook voor het doel zelf. De punten die nog in het doel zitten moeten er dan uitgehaald worden, liefst zonder het doel te beschadigen omdat die anders andere pijlen later kan beschadigen.

In het geval dat de pijlen houten pijlen zijn is er een gemakkelijke optie. Je neemt een schoef die lang en dik genoeg is en vijst die zo ver mogelijk in de pijl, tot je voelt dat die echt goed klemt. Laat nog 1 cm uitsteken of zo. Dit heb je nodig om in een tweede stap de punt er met een tang uit te trekken. Let op: je dient echt loodrecht ten opzichte van het doel te trekken. Zet de tang stevig op het uiteinde van de vijs, laat iemand anders het doel goed tegenhouden en trekt de pijl er rustig uit. Succes verzekerd.

Op deze foto waren er 6 houten pijlen in een 3D doel geschoten en bij de laatste viel het 3D doel naar voor, waarbij alle 6 de schachten afbraken. Met deze eenvoudige truc was het probleem snel opgelost!