High speed video analyse van de vlucht van de pijl, de dynamische spine en de archer's paradox

From Pijl en Boog
Revision as of 14:49, 13 August 2021 by Luc (talk | contribs) (→‎Daniel Yononindo)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigationJump to search

High speed video analyse van de vlucht van de pijl, de dynamische spine en de archer's paradox

  • In onderstaand filmpje wordt telkens een pijl uit dezelfde boog geschoten door dezelfde schutter. Het zijn 10 verschillende opnames die samen gemonteerd zijn. 7 keer wordt er een pijl met spine 800 gebruikt, 3x een pijl met spine 600 en 500, maar van verschillende lengte.
  • De frames (nummering van links boven naar rechts onder) 1,2,6-10 zijn geschoten met een pijl met spine 800, frames 3-5 zijn pijlen op 32" met spine 600 en 500. Je ziet dat de pijl niet voldoende rond het handvat kan buigen en daardoor het typisch patroon bij paper tuning van een te stijve pijl geeft.
  • Bij frame nr.2 is er iets raar aan de hand, daar lijkt het alsof de pijl te slap is en teveel buigt zodat die niet gerecht is wanneer die het handvat dient te passeren. Hierdoor botst de pijl tegen het handvat en wijkt de pijl af. Dit heeft de typische scheur links voor een te slappe pijl.
  • Interpretatie van deze opname: de spine 800 lijkt geschikt voor deze 30# boog, echter, de positie van de schutter dient onderzocht te worden of die altijd voldoende open staat want misschien is de pijl in frame nr.2 afkomstig dat de schutter beter open staat, meer energie in de boog en dus pijl steekt waardoor de pijl slapper reageert. Of er is een pijl met slappere spine mee in de batch van de 800 spines terecht gekomen. To be confirmed.

Daniel Yononindo

Daniel Yononindo maakte een erg mooie slow motion video van pijlen in de vlucht en de archer's paradox. Heel opmerkelijk is het stuk dat na 2 minuten begint en waar duidelijk het effect te zien is wat er gebeurt wanneer je met een te slappe pijl schiet.

en de extended versie er van: