Bijenwas zuiveren: Difference between revisions

From Pijl en Boog
Jump to navigationJump to search
Line 10: Line 10:
== Aankoop bijenwas ==
== Aankoop bijenwas ==
* Ga bij een imker in de buurt op bezoek en koop de was rechtstreeks van de imker. Je kan die ofwel ongezuiverd (i.e. rechtstreeks van de honingraat/zonnesmelter) of reeds opgezuiverd kopen. Ik het laatste geval heeft hij het werk voor jou reeds gedaan.[[File:DSC 6312.JPG|300px|center|Ongezuiverde bijenwas]]
* Ga bij een imker in de buurt op bezoek en koop de was rechtstreeks van de imker. Je kan die ofwel ongezuiverd (i.e. rechtstreeks van de honingraat/zonnesmelter) of reeds opgezuiverd kopen. Ik het laatste geval heeft hij het werk voor jou reeds gedaan.[[File:DSC 6312.JPG|300px|center|Ongezuiverde bijenwas]]
** Tip: koop ook ineens wat honing bij de imker. De smaak en kwaliteit is onwaarschijnlijk goed en is eerder een zeldzaamheid aan het worden.
* In de handel is ook bijenwas te koop, echter die is reeds teveel opgezuiverd en is te hard om goed mee te kunnen werken en niet optimaal om pezen van te maken. Zie verder hierover.
* In de handel is ook bijenwas te koop, echter die is reeds teveel opgezuiverd en is te hard om goed mee te kunnen werken en niet optimaal om pezen van te maken. Zie verder hierover.



Revision as of 11:35, 4 August 2011

Bijenwas zuiveren

Benodigd materiaal

  • Smeltpot: metalen pos waarin je de was kan smelten... metaal werkt best omdat die in au-bain marie de warmte goed geleid. Plastic kan ook.
  • Emmer voor het uitharden. Ook hier is een metalen emmer (best bebleed met email) het beste.
  • warmtebron (bv kookfornuis)
  • Kookpot voor "au bain marie", groter dan smeltpot (pot1)
  • Kookpot voor "au bain marie" waar de emmer in past (pot2)
  • Was

Aankoop bijenwas

  • Ga bij een imker in de buurt op bezoek en koop de was rechtstreeks van de imker. Je kan die ofwel ongezuiverd (i.e. rechtstreeks van de honingraat/zonnesmelter) of reeds opgezuiverd kopen. Ik het laatste geval heeft hij het werk voor jou reeds gedaan.
    Ongezuiverde bijenwas
    Ongezuiverde bijenwas
    • Tip: koop ook ineens wat honing bij de imker. De smaak en kwaliteit is onwaarschijnlijk goed en is eerder een zeldzaamheid aan het worden.
  • In de handel is ook bijenwas te koop, echter die is reeds teveel opgezuiverd en is te hard om goed mee te kunnen werken en niet optimaal om pezen van te maken. Zie verder hierover.

Zuiveren bijenwas

  • Meestal zal je van de imker een blok uitgeharde bijenwas krijgen, rechtstreeks zoals die van de zonnesmelter gekomen is.
  • Breek de was in kleinere stukken zodat die gemakkelijk in je smeltpot passen. Je kan dit gemakkelijk doen met een machete en een hamer. Klop de machete in de was, hamer die wat dieper en wanneer je 1 cm in de was zit breekt die verder door. Je kan de was ook zagen door een dunne draad (bv B50) rond twee stokjes te winden en de was er mee door te snijden.. Door de wrijving smelt de was namelijk op de plaats van de draad... Tijdens dit process niet stoppen, anders zit je vast.
In stukken gebroken ruwe was.
In stukken gebroken ruwe was.
  • Breng het water in pot1 bijna aan de kook en zet dan het vuur op een lage stand (bv 3 op een schaal tot 9).
  • Plaats de smeltpot met de brokken was in pot1 en zorg er voor dat de smeltpot niet kan omvallen/kantelen. Desnoods bindt je die vast aan de zijkanten.
  • Laat de was langzaam smelten... was smelt bij 70°C-74°C maar begint eerder (40°C) al zacht te worden. Controleer de temperatuur, zeker naarmate alle was gesmolten is.. dan gaat de temperatuur stijgen.. hou die zo laag mogelijk (<80°C).
Gesmolten ruwe bijenwas
Gesmolten ruwe bijenwas
  • Breng het water in pot2 aan de kook en plaats er de emmer in. Let op dat er niet teveel water in de pot zit en dat eens dat de emmer in de pot zit het water niet meer kookt, anders spat het te veel.
Plaats een bij voorkeur metalen emmer in de pot met bijna kokend water.
Plaats een bij voorkeur metalen emmer in de pot met bijna kokend water.
  • Giet in de emmer 1 liter kokend water in.
  • Giet de gesmolten was in het water in de emmer en giet er nog een liter kokend water door.
  • Sluit de emmer af met een isolerend materiaal en laat de emmer in de pot met (nu heet) water staan om langzaam af te koelen.
  • Wanneer de was volledig afgekoeld is, en in deze opstelling kan dat wel tot 20 uur duren, haal je de blok was er uit.
  • Alle vuilresten zijn nu in de was naar beneden gezakt en liggen ofwel in het water (klein deel) ofwel aan de onderkant van de was..
  • Schaap met bv een oude ijsschep of rasp het onderste en vuile deel van de was er af.. werk in dunne laagjes.. je zal niet dat op een bepaalde diepte de was plots licht van kleur wordt... dan ben je door de laag vuil heen.