Bijenwas zuiveren: Difference between revisions
From Pijl en Boog
Jump to navigationJump to search
Line 27: | Line 27: | ||
* Giet in de emmer 1 liter kokend water in. | * Giet in de emmer 1 liter kokend water in. | ||
* Giet de gesmolten was in het water in de emmer en giet er nog een liter kokend water door. | * Giet de gesmolten was in het water in de emmer en giet er nog een liter kokend water door. | ||
* Sluit de emmer af met een isolerend materiaal en laat de emmer in de pot met (nu heet) water staan om langzaam af te koelen. | * Sluit de emmer af met een isolerend materiaal en laat de emmer in de pot met (nu heet) water staan om langzaam af te koelen. De kleine onzuiverheden in de was zakken nu naar beneden in de was, dus hoe langer dit proces duurt, hoe zuiverder de was.[[File:DSC 5707.JPG|200px|center|Laat de was langzaam afkoelen.]] | ||
* Wanneer de was volledig afgekoeld is, en in deze opstelling kan dat wel tot 20 uur duren, haal je de blok was er uit. | * Wanneer de was volledig afgekoeld is, en in deze opstelling kan dat wel tot 20 uur duren, haal je de blok was er uit. | ||
* Alle vuilresten zijn nu in de was naar beneden gezakt en liggen ofwel in het water (klein deel) ofwel aan de onderkant van de was.. | * Alle vuilresten zijn nu in de was naar beneden gezakt en liggen ofwel in het water (klein deel) ofwel aan de onderkant van de was.. | ||
[[File:DSC 6308.JPG|center|200px|De onzuiverheden zitten nu aan de onderkant van de was.]] | |||
* Schaap met bv een oude ijsschep of rasp het onderste en vuile deel van de was er af.. werk in dunne laagjes.. je zal niet dat op een bepaalde diepte de was plots licht van kleur wordt... dan ben je door de laag vuil heen. | * Schaap met bv een oude ijsschep of rasp het onderste en vuile deel van de was er af.. werk in dunne laagjes.. je zal niet dat op een bepaalde diepte de was plots licht van kleur wordt... dan ben je door de laag vuil heen. |
Revision as of 11:41, 4 August 2011
Bijenwas zuiveren
Benodigd materiaal
- Smeltpot: metalen pos waarin je de was kan smelten... metaal werkt best omdat die in au-bain marie de warmte goed geleid. Plastic kan ook.
- Emmer voor het uitharden. Ook hier is een metalen emmer (best bebleed met email) het beste.
- warmtebron (bv kookfornuis)
- Kookpot voor "au bain marie", groter dan smeltpot (pot1)
- Kookpot voor "au bain marie" waar de emmer in past (pot2)
- Was
Aankoop bijenwas
- Ga bij een imker in de buurt op bezoek en koop de was rechtstreeks van de imker. Je kan die ofwel ongezuiverd (i.e. rechtstreeks van de honingraat/zonnesmelter) of reeds opgezuiverd kopen. Ik het laatste geval heeft hij het werk voor jou reeds gedaan.
- Tip: koop ook ineens wat honing bij de imker. De smaak en kwaliteit is onwaarschijnlijk goed!
- In de handel is ook bijenwas te koop, echter die is reeds teveel opgezuiverd en is te hard om goed mee te kunnen werken en niet optimaal om pezen van te maken. Zie verder hierover.
Zuiveren bijenwas
- Meestal zal je van de imker een blok uitgeharde bijenwas krijgen, rechtstreeks zoals die van de zonnesmelter gekomen is.
- Breek de was in kleinere stukken zodat die gemakkelijk in je smeltpot passen. Je kan dit gemakkelijk doen met een machete en een hamer. Klop de machete in de was, hamer die wat dieper en wanneer je 1 cm in de was zit breekt die verder door. Je kan de was ook zagen door een dunne draad (bv B50) rond twee stokjes te winden en de was er mee door te snijden.. Door de wrijving smelt de was namelijk op de plaats van de draad... Tijdens dit process niet stoppen, anders zit je vast.
- Breng het water in pot1 bijna aan de kook en zet dan het vuur op een lage stand (bv 3 op een schaal tot 9).
- Plaats de smeltpot met de brokken was in pot1 en zorg er voor dat de smeltpot niet kan omvallen/kantelen. Desnoods bindt je die vast aan de zijkanten.
- Laat de was langzaam smelten... was smelt bij 70°C-74°C maar begint eerder (40°C) al zacht te worden. Controleer de temperatuur, zeker naarmate alle was gesmolten is.. dan gaat de temperatuur stijgen.. hou die zo laag mogelijk (<80°C).
- Breng het water in pot2 aan de kook en plaats er de emmer in. Let op dat er niet teveel water in de pot zit en dat eens dat de emmer in de pot zit het water niet meer kookt, anders spat het te veel.
- Giet in de emmer 1 liter kokend water in.
- Giet de gesmolten was in het water in de emmer en giet er nog een liter kokend water door.
- Sluit de emmer af met een isolerend materiaal en laat de emmer in de pot met (nu heet) water staan om langzaam af te koelen. De kleine onzuiverheden in de was zakken nu naar beneden in de was, dus hoe langer dit proces duurt, hoe zuiverder de was.
- Wanneer de was volledig afgekoeld is, en in deze opstelling kan dat wel tot 20 uur duren, haal je de blok was er uit.
- Alle vuilresten zijn nu in de was naar beneden gezakt en liggen ofwel in het water (klein deel) ofwel aan de onderkant van de was..
- Schaap met bv een oude ijsschep of rasp het onderste en vuile deel van de was er af.. werk in dunne laagjes.. je zal niet dat op een bepaalde diepte de was plots licht van kleur wordt... dan ben je door de laag vuil heen.