Test area Vincent

From Pijl en Boog
Jump to: navigation, search

Test Area Vincent

Hoofstuk 1: Introductiepagina

Aangezien Luc hier alleen over houtschutters spreekt ga ik het hebben over de ander soorten bogen, voornamelijk de recurve omdat ik daar zelf mee schiet. Ik ben nog maar een jaatje aan het schieten dus hoop ik om op deze manier, en via de site die ik zelf ben aan het maken als een schoolproject, een beetje bij te leren over de verschillende soorten pijlen, punten etc.


Genoeg gepraat nu, tijd voor ACTIE! *DEZE PAGINA KRIJGT NOG EEN BETERE LAY-OUT EN FOTO'S*

Hoofstuk 2:De juiste boog kiezen

*Infostukje van internet*

Bepalen van de juiste boog Er zijn veel verschillende merken bogen. In eerste instantie is het merk van de boog echter niet zo belangrijk. Het gaat er voornamelijk om dat de boog bij de persoon die wil schieten past. Dat betekent dat de boog de juiste lengte moet hebben en het juiste trekgewicht. Een boog is voor iedere individuele schutter maatwerk en voor elk persoon moet een optimale combinatie gevonden worden. Gelukkig is er keuze genoeg en lukt dit vrijwel altijd. Het is vooral belangrijk dat het trekgewicht van de boog niet te hoog is, zodat men maximale controle over de boog heeft. Bij een te zware boog is het niet goed mogelijk om het schot perfect uit te voeren. Op de boog zit een pees. Dit is het 'touwtje' waar de pijl op bevestigd wordt. Ook hier zijn verschillende materialen beschikbaar. Als grondregel moet men aannemen dat hij of zij een opgespannen boog in de juiste houding moet kunnen nemen. Als dit zo is, gebruikt u geen te zware boog om uw sport aan te leren. Een te zware boog leidt tot fouten in de techniek van het schieten. Heren: 25 lbs of meer Dames: 20 lbs of meer Jeugd: van 15 tot 20 lbs Punten waarop u moet letten bij het aanschaffen van een boog voor een beginnende schutter zijn: uw lichaamsbouw uw oogdominantie (links of rechts) uw leeftijd uw budget eventueel uw handicap Als beginnende schutter zult u natuurlijk geen keuze kunnen maken betreffende het boogtype dat voor u het meest geschikt is. Het advies is dan ook: KOOP VOORLOPIG NOG GEEN BOOG, maar informeer u eerst bij een vereniging in uw buurt of omgeving en vraag of er oefenmateriaal ter beschikking is. Er is altijd wel een ervaren schutter of trainer die u wil begeleiden. Laat u dus niet verleiden om op korte termijn een boog aan te schaffen. Van belang is vooral dat de boog is afgestemd op uw lichaamsbouw. Als u klein bent, is de treklengte ongeveer 24 inch. Dan is de lengte van een boog tussen 60 en 64 inch. De booglengte wordt in inch (1 inch = 25,4 mm) weergegeven en de sterkte van de boog (de trekkracht) in pounds (lbs, 1lbs = 453,5 gram).

Tabel booglengtekeuze 60 tot 64 inch voor personen die 24 inch trekken, of minder 65 tot 66 inch voor personen die 25 tot 26 inch trekken 67 tot 68 inch voor personen die 27 tot 28 inch trekken 69 tot 70 inch voor personen die 29 inch trekken, of meer

De trekkracht De trekkracht is door de fabrikant meestal op de onderste werparm aangegeven. Zoals op de vorige pagina beschreven, wordt de trekkracht in pounds (lbs) aangegeven. De afstand is gemeten op een opgespannen boog. Men meet de afstand van de koord (pees) tot aan de buitenkant van de greep (plaatsing booghand). Stel dat er op de werparm (onderste lat) 40 lbs - 26 inch staat, dan levert de boog een trekkracht van 40 Engelse ponden bij een uittreklengte van 26 inch. De regel is dat bij elke inch die men langer of korter trekt, men 2 lbs bij moet tellen of aftrekken om te weten wat de uiteindelijke trekkracht van de schutter is. Deze gegevens zou u moeten weten om een goede pijlenkeuze te kunnen gaan maken en de pijl te vinden die het best past bij uw manier van schieten. Het aantal draden bepaalt het gewicht van het koord. Een zwaar koord: Is traag. Gaat ver doorslaan. Draagt weinig energie over. Vizier Bij moderne bogen wordt veelal gebruik gemaakt van een vizier. Het vizier wordt op de boog geplaatst en dient om op het doel te richten. Als de pijlen niet op de gewenste plaats terechtkomen, kan het vizier bijgesteld worden. Stabilisatoren Op moderne bogen ziet men ook vaak stabilisatoren. Dit zijn 'stangen' die dienen om de trillingen uit de boog op te vangen. Daarnaast worden ze gebruikt om een bepaalde gewichtsverdeling te bewerkstelligen. Beschermingsmateriaal Bij boogschieten is veiligheid heel belangrijk. Om te voorkomen dat de pees in de kleding blijft haken, dragen veel schutters een borstbeschermer of kledingbeschermer. Daarnaast wordt een armbeschermer veel gebruikt. Als men een minder goed schot heeft, kan het voorkomen dat de pees de arm raakt. Als deze arm niet beschermd is, kan dit zeer pijnlijke bloeduitstortingen tot gevolg hebben, want de pees ontwikkelt veel snelheid. Als de pees een aantal keer achter elkaar uitgetrokken wordt, kan het voorkomen dat mensen last krijgen van hun vingers. Een vingerleertje om de vingers voorkomt dat de vingertoppen zeer gaan doen.

Soorten bogen glasvezelbogen Voordelen: Goedkoop Groot vermogen. Bestand tegen alle weersomstandigheden. Nadelen: Bij het loslaten van het koord ontstaat een grote vibratie die de vlucht van de pijl nadelig kan beïnvloeden Compositiebogen Voordelen: Accuraat. Heeft een hoog vermogen. Is bestand tegen langdurig gebruik en extreme weersomstandigheden. De handgreep werd een kolfvormige greep en het centrum van de boog werd veranderd zodat de schutter niet meer tegen de boog aankeek maar door een daartoe uitgespaard gedeelte. De pijl ligt meer in het centrum van de boog.

1. Traditionele boog Traditionele handboog Dit is de meest eenvoudige type van boog dat er bestaat. Deze bogen zijn met de hand gemaakt en vervaardigd uit hout. Er wordt geschoten zonder enige hulpmiddelen zoals vizier. Men gebruikt meestal houten pijlen om te schieten.

Lange boog (traditioneel) Deze boog wordt uit moderne materialen gemaakt zoals carbon of glasfiber.Is eigenlijk nagemaakt van de Engelse langboog. Er wordt geschoten zonder enige hulpmiddelen zoals vizier. Men gebruikt meestal houten pijlen om te schieten.

Jacht-Recurve (traditioneel) Deze boog is eigenlijk een Aziatische boog. Geschoten wordt zonder enige hulpmiddelen. Men gebruikt meestal houten of aluminium pijlen. (ééndelig of driedelig)

Bare Bow (of kale boog) Bij deze boog wordt ook zonder hulpmiddelen geschoten. Men gebruikt aluminium of carbon pijlen. (driedelig)

Recurve (Olympic) Dit is de enige op de Olympische Spelen toegelaten boog. In tegenstelling tot de bare bow gebruikt men hier vizier en stabilisator als hulpmiddelen. Er wordt geschoten met aluminium of carbon pijlen. (driedelig)

Compound Deze boog is een ontwikkeling van deze tijd,uitgevonden op het einde van de jaren ' 60. In tegenstelling tot de vorige bogen werkt deze niet volgens het spanningsprincipe, maar op het "flessentrek" principe. De Compound boog wordt in verschillende disciplines van boogschieten gebruikt met vizier,stabilisator en release gebruikt. Er wordt geschoten met aluminium of carbon pijlen.

De pijl

Bij een boog horen pijlen. Ook hier is erg veel keuze. Er zijn verschillende materialen en verschillende diktes en stijfheden. Voor een goede houding is het in eerste instantie belangrijk dat de pijlen lang genoeg zijn. Voor een goede pijlvlucht is het belangrijk dat de pijlen bij de boog passen. Hierbij wordt gekeken wat de werpkracht van de boog is.

Een vuistregel om de pijllengte te bepalen, is het keeppunt tegen uw borst te plaatsen en de pijl tussen uw beide vingertoppen te houden, met de armen gestrekt en naar voor gericht. Wanneer de pijl niet buiten uw vingertoppen uitsteekt, hebt u een te korte pijl en is deze niet geschikt voor u om mee te schieten (mogelijke verwondingen).

Soorten Doelpijlen: Pijlen met een minimum aan bevedering en een scherpe punt. Dergelijke pijlen worden in reeksen geschoten. Daarom is het belangrijk dat ze dezelfde eigenschappen hebben : lengte, gewicht, hardheid en gelijkmatigheid. Wippijlen: Zijn relatief zwaar met een grote bevedering en een bot uiteinde. Jachtpijlen: Pijlen met een grote scherpe punt met snijkanten, grote bevedering en hoge slijtvastheid. Flightpijlen: Een minimum aan gewicht en een zeer beperkte bevedering.

De keep (nok) De keep is vervaardigd uit kunststof en is zo gevormd dat de koord goed past in de groef. Er zijn dus verschillende maten verkrijgbaar al naar gelang de pijldiameter en de koorddikte. Ook de kleur is belangrijk om ze op grote afstanden te kunnen zien en ze te kunnen onderscheiden van die van de medeschutters. De veren Er worden 2 soorten veren gebruikt : Natuurveren: gemaakt van kalkoen- of ganzeveren. Kunststof: harde of zachte veren. De bevedering heeft een dubbele rol : Compenseren van het pijlevenwicht t.o.v. het gewicht van de pijlpunt of -bout. Sturen en stabiliseren van de pijl tijdens de vlucht. Dit is afhankelijk van : De grootte van de veer. Het model. Het aantal veren. De plaatsing. De grootte van de veren Lange en lage zijn te verkiezen boven hoge en korte. Ze hebben minder weerstand en raken het boogvenster niet. Kunststofveren hebben het voordeel dat ze geen vocht opnemen en dat ze minder weerstand bieden doordat ze zo dun zijn.

 *bron: www.scholieren.com*

Hoofstuk 3: ....

Hoofstuk 4: ....