Carbon en Aluminium pijlen maken

From Pijl en Boog
Jump to: navigation, search

Carbon en Aluminium pijlen maken

Inleiding

Over het algemeen is het maken van carbon of aluminium pijlen veel gemakkelijker dan het maken van houten pijlen omdat ipv het uitzoeken van de juiste spine van de schacht, je bij carbon of aluminium steeds de juiste spine koopt. Dit deel handelt over het correct monteren van de pijl en geldt voor zowel carbon als aluminium pijlen.

De keuze van de lijm

Elke fabrikant gebruikt een ander materiaal voor de carbon van de schachten en raden meestal ook een andere lijm aan om te gebruiken. Lees daarom zeker de gebruiksaanwijzing bij de carbon pijlen. Courante lijmen zijn:

  • Zachte smeltlijm: deze lijm smelt bij een lagere temperatuur dan de klassieke hars. Carbon verdraagt namelijk geen hoge temperaturen.
  • Harde smeltlijm (ook wel hars genoemd) is zeer geschikt voor het verlijmen van inserts in aluminium schachten.
  • 2 componentenlijm: hier is het belangrijk om het juiste type van de fabrikant te gebruiken. De langzaam uithardende lijm (24 uur) is de beste. Goede resultaten met Bison Kombi Snel-Rapide (3148631/02) en Bison Kombi Metaal (3148581/02) voor aluminium schachten.
  • Flexibele superlijm zoals bv "Loctite Super Glue Flex Control"
  • GoldTip Tip Grip en DragonSpit zouden ook erg goed zijn, echter je dient heel snel je insert in de schacht te drukken omdat de secondenlijm zich echt binnen enkele seconden vast zet. Ik heb al een aantal vrienden zien vloeken met een insert dat nog niet helemaal tot op het einde in de schacht geraakte omdat de lijm zich te snel vast zette.. De harsen hebben het voordeel dat het reversibel is.

Nokken aanbrengen

Nokken komen in verschillende formaten..hier in het voorbeeld is het de "EASTON Super Nock". Er wordt meestal een hulpmiddel mee verkocht waarmee je de nokken goed kan aligneren t.o.v. de index veer. Het hulpmiddel past net over de nock.

EASTON Super Nock plus tool.jpg

De nock is op het gedeelte dat in de schacht gaat voorzien van een aantal oneffenheden die er voor zorgen dat nok erg goed vast zit in de schacht... echter, wanneer je nadien de nok verdraaid of er terug uit haalt, zal die de volgende keren niet meer goed vast zitten. Dus aligneer de nok, wanneer je die vervangt, goed met de indexveer en druk die dan met het hulpmiddel aan.

EASTON Super Nock in shaft.jpg

Zorg er voor dat de nock steeds goed aansluit op de schacht.

EASTON Super Nock completely in shaft.jpg

Een goede alignering van de nok met de as van de pijl is erg belangrijk.

Schachten op lengte zagen

Meet de lengte van de schachten zorgvuldig af. Een handige manier is om een dunnen nagel in een plank te slagen en de nok daar tegen te zetten.. als de nagel dun genoeg is past de nok er mooi rond en is het heel gemakkelijk om de juiste lengte af te meten. Markeer de lengte over heel de omtrek van de pijl.

Lengte markeren.jpg

Carbon is niet onschuldig... draag bij het zagen van carbon steeds een goed stofmasker en werk bij voorkeur buiten waar de wind het stof van je wegblaast... Plaats eventueel een ventilator zodat het stof niet naar jou komt. Een Dremel is een goed gereedschap om carbon pijlen in te korten. Gewone zagen, of buizensnijders die je rond een buis moet draaien zijn niet goed. Leg de schachten goed stevig en plat neer. Zorg er voor dat de dremel niet kan wegschieten wanneer je door de buis zaagt..het vraagt wat handigheid maar het resultaat is erg goed.

Dremel zaagblad.jpg

Na het zagen plaats de schachten vertikaal op een P600 schuurpapiertje om het oppervlak perfect recht te maken door cirkelvormige bewegingen te maken. Dit is nodig opdat de inserts goed zouden aansluiten tegen de schacht. Bekijk het schacht voor en tijdens het schuren en bepaal waar er nog wat afgevlakt dient te worden. Hou de schacht steeds perfect vertikaal tijdens het schuren. Wees voorzichtig met het stof dat gemaakt wordt en vermijd alle contact hiermee.

Schacht voor opschuren.jpg
Schacht na opschuren.jpg

Schachten zorgvuldig proper maken

  • Let op, aceton kan de schacht beschadigen en gebruik enkel aceton bij schachten die dit verdragen. Idem voor MEK (Methyl-Ethyl-Keton). De meeste fabrikanten raden het gebruik van een zeepoplossing aan.
Aceton oorstaafjes.jpg

Maak met een wattenstaafje gedoopt in aceton de binnenkant van de schachten volledig proper. Dit is erg belangrijk.. zorg dat er geen stof noch vet achterblijft in de schacht. Breng wat aceton aan op het wattenstaafje en ga goed diep met het wattenstaafje en maak zowel een draaiende beweging met de schacht als met het wattenstaafje.. Maak elke schacht 3x zuiver en gebruik telkens een nieuwe kant van een wattenstaafje.

Oorstaafje uit Schacht.jpg

Je zal versteld staan hoeveel vuil er uit komt.

Vuil uit Schacht oorstaafje.jpg

Blijf dit proces herhalen tot de wattenstaafjes perfect proper blijven. Laat de schachten goed uitdrogen.

Inserts ontvetten

Breng de punten aan in de inserts. De punten zijn meestal bedekt door een olie afkomstig van het fabrikageprocess. Let hier voor op en zorg dat je de inserts steeds met bv. je linker hand neemt en de punten steeds met je rechterhand, dit om te verwijden dat er extra vet op de inserts komt. De inserts dienen altijd goed ontvet te worden. Dit is belangrijk opdat de lijm goed zou kunnen hechten. Bevochtig een doek (bv keukenrol) met een voldoende hoeveelheid aceton en wrijf de inserts proper totdat er geen vuil meer af komt. Leg de inserts op een zuivere plaats (bv keulenrol) en laat ze drogen indien nodig. Raak de inserts niet meer met blote handen aan. Neem ze bij de punt vast zodat er zeker geen vet meer op komt.

Propere inserts en punten.jpg

Inserts en punten aanbrengen

Neem de punt vast met een tang en verwarm de insert een 6-8 tal tellen in de brander. Hou de insert steeds op dezelfde plaats in de vlam en zorg dat beide kanten even lang verwarm worden. Het puntje van het centrale deel van de vlam is een goed referentiepunt en is tevens het warmste deel van de vlam.

Insert in brander verwarmen.jpg

Verwarm nadien de top van de smeltlijm een 2-tal seconden in de brander.

Soft hot glue verwarmen.jpg

Breng overal een goede laag lijm aan.. werk snel zodat alles goed op temperatuur blijft..

Insert met hot glue.jpg

Plaats de punt stevig in de tang geklemd en plaats de punt op een stukje hout. Breng de schacht in een draaiende beweging over de insert. Druk de punt goed aan en laat de lijm koud worden.

Punt goed aandrukken hars laten opdrogen.jpg

Zorg er voor dat de schachten elkaar niet kunnen raken en dat de hars mooi ongestoord kan uitharden.

Hars koud laten worden.jpg

Na een tijdje is de hars voldoende koud en kan je die met je duim losduwen van de schacht. Dit geeft een mooi en proper resultaat. Soms lees je dat je de overtollige hars met een vochtige doek snel dient af te vegen zo lang die nog vloeibaar is, echter dit geeft geen proper resultaat.. zeker de zachte hars is nadien erg gemakkelijk te verwijderen. Wanneer je de hars afveegt wanneer die nog warm is, smeer je die gedeeltelijk over de schacht en punt uit en zal de stramiet aan de pijl blijven kleven wanneer je er mee schiet.

Schachten ontvetten

Voor het aanbrengen van de veren dien je de schacht goed te ontvetten. Je kan dit doen met een solvent zoals Aceton, methanol, ether, isopropyl alcohol of MEK (MethylEthylKeton). Belangrijk is dat je vooraf nakijkt of het product de schacht niet aantast. Je kan best met het solvent niet tegen de nok komen omdat die er meestal door opgelost worden. Gebruik geen ontsmettingsalcohol omdat die soms olie bevat. Ook dissolvant voor de nagels is niet goed, dat is aceton met olie... Breng een voldoende hoeveelheid solvent (bv Acetone) aan en wrijf goed over het deel van de schacht waar je de veren gaat kleven.

Schacht ontvetten met Aceton.jpg

Veren aanbrengen

Veren voorzien van dubbelzijdige tape

Veren Wit fluo geel.jpg

Neem per schacht 3 veren, best van 2 or 3 verschillende kleuren.

Bohning Fletching tape.jpg

Als dubbelzijdige tape is de Bohning fletching tape erg goed..

Tape tussen de vingers.jpg

Wanneer je de tape vast neemt, zorg er voor dan je met je vingers de onderkant (klevende kant) van de tape niet aanraakt.. je kan best de tape met de zijkanten tussen duim en wijsvinger houden.

Veer met tape start.jpg

Breng de tape zorgvildig aan op de onderkant van het voetje van de veer. Zorg dat je goed recht blijft. Doe kleine stukjes per keer zodat je niet van het middan afwijkt.

Veer met tape verder.jpg

Breng de tape aan over heel de veer.

Veer met tape einde.jpg

Wanneer je op het einde best, knip je met een scherp schaartje de tape af.

  • TIP: om sneller te werken, voorzie eerst alle veren van dubbelzijdige tape en kleeft ze direct na elkaar, zonder ze eerst los te knippen. Dit versnelt het process. Nadien knip je netjes de tape door tussen de veren. Belangrijk, wanneer je de veren voorzien van tape in de verenhouder plaatst, wrijf, met bv de achterkant van een schaartje, de tape goed vast op de veer zodat deze goed houdt.

Schacht in verenplakker plaatsen

Plaats de schacht in de verenplakker. Zorg ervoor dat het lijntje op de nok overeen komt met het lijntje op de verenplakken. Dit is de plaats van de index-veer. De meeste verenplakkers hebben één of ander systeem om de indexveer aan te duiden. Controleer of de alignering van de verenplakker goed is. Maak een bewuste keuze of je je veren recht, geschrankt, of helicoidaal wil plaatsen. De veren recht is het beste voor doelschieten. Een beetje ofset mag, maar zorg er dan voor dat dit volgens de regels van kunst bebeurt zoals beschreven in het hoofdstuk over de veren.

Veer in verenplakken plaatsen en aanbrengen op schacht

Wanneer je de veer in de klem van de verenplakker plaatst, zorg ervoor dat je steeds exact dezelfde positie neemt. Wrijf met de botte kant van een schaartje over de tape zodat die vaster op de veer gedrukt wordt. Dit zorgt er tevens ook voor dat de veer gelijkmatig in de verenplakker zit. Haal de beschermfolie van de dubbelzijdige tape van de veer en zet de klem met de veer in de verenplakker. Zorg ervoor dat de alignering goed is. Dwz. plaats de klem steeds aan de onderkant van de verenplakker.

Veer in klem aligned.jpg

De eerste veer (met het streepje op de verenplakker bovenaan) is de indexveer.

Index veer geplaatst.jpg

De andere veren volgen. Draai telkens de verenplakker een stap verder en herhaal de procedure.

Andere veren volgen.jpg

Veren beschermen door het aanbrengen van een klein duppeltje lijm

Op alle veren wordt bovenaan en onderaan een druppeltje lijm gelegd zodat ze niet gemakkelijk kunnen loskomen wanneer ze bv onder het gras gaan of wanneer er een andere pijl langs gaat. De druppel op de foto lijkt groot, maar na het opdrogen blijft er bijna niets meer van over.

Veer Druppel boven.jpg


Veer Druppel onder.jpg

Hang de pijl vertikaal op en laat de lijm drogen. De pijl is na het drogen klaar voor gebruikt. Ik maak graag gebruik van een metalen kapstok om de pijlen aan te laten drogen. Wanneer de onderste draad niet dik genoeg is doe ik er in de lengte een dun laagje tape over.

Veren te drogen hangen.jpg